Çikolatalı Sufle...
Bana, dünyanın en hassas tatlısı nedir diye sorsalar SUFLE diye bağırırdım. Fotoğrafını çektiğim sufleyi dikkatlice fırından çıkardım. Geyşa adımlarıyla masaya götürdüm. Tabağı biraz hızlıca masaya koydum ve...PÜF...Sufle söndü. Aslında o gün mutfakta herşeyin ters gittiği günlerden biriydi ve ben yemek pişirme havasında değildim. İlk pişirdiğim sufleyi fırından çıkarırken elim yandı ve onu devirdim. Boşa gitmesin diye onu yedim. İkincisi, biraz agresif davranınca söndü. Fotoğrafını çektim, sonra onu da yedim. Kalan ikisini akşam yemeği sonrasına ayırmıştım. Ben gündüz iki adet lüplettiğim için tekini buzdolabından çıkardım ve pişirmeye başladım. Sonra onu unuttum, çok pişti ve üzeri yandı. Yazık olmasın diye onu da yedim. Bu arada diğerini pişirmeye başladım. O da buzdolabından çıktığı için 8 dakikadan daha fazla bir sürede pişmesi gerekiyordu ama o süreyi tam ayarlayamadığım için kıvamı tam olmadı. Neyse ki onu ben yemedim. Bu kadar badireden sonra, diyebilirim ki birinci ve ikincinin tadı gerçekten güzeldi. Bana sorarsanız herşeyin yolunda gittiği günlerde sufle pişirmeye kalkışmak lazım.
Lale, "Krem Tartar" nedir ve nerelerde kullanılır diye sormuştu bana. Krem Tartar; potasyum hidrojen tartarat'ın mutfak terminolojisindeki bilinen ismi. Asidik bir tuz olan krem tartar özellikle; beze, sufle, "angel food cake" gibi bazı yiyeceklerin içinde ana malzeme olarak bulunan çırpılmış yumurta akının kıvamını arttırmak ve sabitleştirmek için kullanılıyor. Olmadığı yerlerde beyaz sirke kullanıldığı da oluyor ama yumurta akı başına 1/8 tsp. oranında kullanılan krem tartarın yerine aynı oranda kullanılan sirke, pastanın tadını değiştirebiliyor. O yüzden krem tartar kullanılan reçetelerde, sahiden de krem tartar kullanmakta fayda var. Her aktarda bulunabilen bu tozu ben suflede kullandım. Bu çikolatalı sufle reçetesini out of the frying pan diye bir sitede buldum. Krem tartar oranı bilinen ölçüden az kullanılmasına rağmen reçetedeki ölçüyü değiştirmedim. Suflelerde genellikle çok yumurta kullanılmasına rağmen, krem tartar sayesinde çok az yumurta, çok az şeker bulunan ve hiç un bulunmayan bu sufleden sahiden de memnun kaldım.
Çikolatalı Sufle
Malzemeler:4 kişilik
1 tsp = 1 tatlı kaşığı
su bardağı = 250 ml.'lik su bardağı
- 85 gr. bitter çikolata
- 1/3 su bardağı (60 gr.) tereyağı
- 2 adet iri yumurta (Sarısı ve beyazı ayırılmış)
- 1/8 tatlı kaşığı (Yarım çay kaşığı) krem tartar
- 1.5 yemek kaşığı toz şeker (Tarifte superfine sugar kullanılıyor. Yabancı reçetelerde çok rastlanan ve özellikle pastalarda kullanılan bu şekerden bizde yok. Superfine sugar: toz şekerden daha ince ve pudra şekerinden daha kalın şekilde öğütülmüş bir şeker. Bildiğimiz toz şekeri bir öğütücüde biraz öğüterek benzer sonuca ulaşabiliriz. Aksi taktirde, özellikle sufle kabına serptiğimiz toz şeker kıtır kıtır ağıza gelir.)
- Sufle kaplarını tereyağıyla iyice yağlayıp, içlerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpin. Kabı sallayarak toz şekeri sufle kabının tabanına ve yan yüzeylerine bulaştırın. Ters çevirerek fazlasını dökün.
- Çikolatayı ve tereyağını benmari usulü eritin. Yani: Bir sos tenceresine 2 parmak yüksekliğinde su koyun ve kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca üzerine cam bir kase oturtun. Kasenin tabanının suya değmemesine dikkat edin.
- Bu cam kasenin içine çikolatayı, tereyağını koyun ve tamamen eriyene kadar pişirin. İyice eriyen bu karışımı ılıması için bir köşede bekletin.
- Ayrı bir kaba koyduğunuz yumurta beyazlarını, orta hızda çalıştırdığınız mikserle çırpmaya başlayın. Bembayaz olup, kabarıp, kıvamına ulaşıncaya kadar, yaklaşık 1 dakika çırpın. Ardından krem tartarı ekleyin ve mikserin hızını arttırıp karıştrmaya devam edin. Şimdi üzerine azar azar toz şekeri ekleyin ve bir yandan mikserle karıştırmaya devam edin. Yumurta akının kıvamı tuttuğunda karıştırma işlemini durdurun ve mikseri ortadan kaldırın.
- Yumurta sarılarını çikolatalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
- Çırptığınız yumurta beyazının 1/3' ünü çikolatanın üzerine dökün. İyice karıştırın. Ardından, kalan çırpılmış yumurta akını ekleyin ama bu sefer nazikçe ve azıcık karıştırın ki yumurta akı sönmesin.
- Hazırladığınız bu malzemeyi sufle kaplarına paylaştırın ve önceden 200 derece (Turba fırınlarda 180 derece) ısınmış fırında 8-10 dakika kadar pişirin. (Eğer sufle karışımını buzdolabından çıkarıp pişirecekseniz, bir süre oda sıcaklığına gelmesini beklemekte yarar var.)
- Hemen ve dikkatlice servis yapın.
Çikolatalı sos:
- 85 gr. bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Üzerine 1/2 su bardağı krema koyun. Sos ısınınca bir sos kalıbına boşaltın ve sufleyle beraber servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder