8 Şubat 2012 Çarşamba

Antep Üsulü Patlıcan Biber Dolma


 ANTEP USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
~20 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
~15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), (ben biber kullanmadım ama size tarifin aslıyla anlattığım için buraya yazıyorum)(aman kullanmayı düşünürseniz biberi ayrı bir kapta haşlayın ve suyunu değiştirerek iki üç kez haşlayın yoksa tüm yemeğiniz acı olur!)
*4-5 adet kuru soğan,
*2 baş sarımsak,
*1 yemek kaşığı domates salçası,
*1 yemek kaşığı biber salçası,
*2 su bardağı pirinç,
*1,5 çay bardağı zeytinyağı,
*1 yemek kaşığı toz şeker,
*Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz,
*2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
Maydonoz,nane,

Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı  suda en fazla 5 dk. haşlıyoruz.. (Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.)
Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz... Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz... Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruz.Harmanlıyoruz. . Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz.
Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz.. Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz.. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz.. Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz. Servise alırken ben üstlerine közlenmiş kare kesilmiş kırmızı biber koydum.Siz dilerseniz domatesle de pişirebilirsiniz.

afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder